Het kon natuurlijk niet uitblijven. Na de discussie die is losgebrand in verschillende media over het kweekvlees (ook hier), kon natuurlijk het kweekleer niet uitblijven. Leer dat in een klinische omgeving, in reageerbuizen, brouwerijen geproduceerd wordt. Het nieuwe humane leer, volgens Andras Forgacs (zie Ted-video onderaan de post).

Skai
We kennen allemaal natuurlijk wel het beroemde leer voor de armen: skai. Schoenen die eruit zien alsof ze gemaakt zijn van ‘ademend’ leer, maar die je voeten aan het einde van de dag doen zwemmen in een zweterige substantie. Of dan die bank bij mijn ouders vroeger. Zolang je een lange broek aanhad was er niets aan de hand, maar waren de rokjesdagen aangebroken (in mijn jeugd waren die nog erg kort), dan was je ervan verzekerd dat je, mocht je willen opstaan, een soort scheurend geluid voortbracht. En dan hebben we het nog niet eens over de natte afdruk van je benen op de zitting. Voor de vegans zijn er tegenwoordig wel goeie niet-leren alternatieven, maar die kosten dan ook vaak wel de hoofdprijs. Een gang naar Leen Bakker of de Schoenenreus is dan al snel gemaakt.

Herkomst leer
Het meeste leer (en suède) komt van rundvee dat voor het vlees wordt geslacht.  Maar dit betekent niet dat het een onschuldig bijproduct is. De verkoop van de huiden vertegenwoordigt zo’n 5% van de totale geldopbrengst, waardoor het een belangrijke bijdrage levert aan de winstgevendheid van de bio-industrie. Leer voor schoenen,  jassen, tassen, handschoenen e.d. komt over het algemeen van erg jonge dieren, vnl. kalveren. Het zachtste en meest geliefde leer is gemaakt van de huid van een ongeboren kalf. Producten van reptielenleer zoals slangen of krokodillen en leer van amfibieën is vaak afkomstig van dieren die speciaal voor hun huid worden gedood. (Bron: Dierenbescherming, afd. Drenthe)

Lableer
Nu je dit weet over de afkomst van leer, kijk je als leergebruiker waarschijnlijk nu met een vertwijfeld gevoel naar je schoenen en je tas. Een veganist daarentegen kijkt tevreden naar beneden en weet weer waar hij het voor doet. Over een tijdje echter kan iedereen echter z’n leren portemonnee trekken zonder schuldgevoel: het lableer is in aantocht. Net zoals de eerste kweeburger is ook het eerste flapje kweekleer een feit. Met iets minder bombarie aangekondigd dan die burger, maar dat het eraan komt is een feit. En het was te verwachten ook.

Ethiek
Na de presentatie van het kweekvlees vlogen voor- en tegenstanders elkaar figuurlijk in de haren. Ook veganisten die het om wat voor reden niet zagen zitten, konden een figuurlijke draai om hun oren verwachten. Opmerkingen als: ‘Het is ook nooit goed!’ en ‘Er worden geen dieren voor gedood, dat wil je toch?’ waren niet van de lucht. En ja, ze hebben gelijk, dat wil een veganist over het algemeen inderdaad. Blijf je echter doorgaan met het uiten van je twijfels, dan blijkt dat de gemiddelde mens zijn ethische kompas al lang geleden verloren is. Er bestaan nl. ook dergelijke bezwaren tegen kweekvlees.

Maar even weer terug naar het kweekleer: we hebben het over een goede kwaliteit dierenhuid dat uit een stamcel wordt gekweekt, dat nooit het lichaam van een dier heeft hoeven te bedekken. Dat kweken schijnt makkelijker  te zijn dan het kweken van vlees, omdat de cel wat simpeler is, zeg maar. De stamcel groeit tot uit tot een heel dun lapje huid. Verschillende lapjes worden vervolgens op elkaar gelegd en geperst tot een echte lap leer. Daarna nog de finishing touch en er kan van alles gemaakt worden.

Schermafbeelding 2013-10-03 om 11.25.07

Vreedzame wereld
Leer dus wat zonder enige vorm van dierenleed verkregen zou kunnen worden. Het doden van dieren, genoeg ruimte om zelf te leven, hongersnoden ten gevolge van veehouderij worden verleden tijd. Met andere woorden: we stevenen af op een vreedzame wereld volgens  Andras Forgacs, mede-eigenaar van Modern Meadow, en het zou over een tiental jaren allemaal werkelijkheid kunnen zijn. Humaan, dierlievend, vreedzaam leer. In het Ted-filmpje hieronder kun je zelf zien wat hij hierover te zeggen heeft. Ik ben echter vooral benieuwd naar jouw mening: zou jij leer gaan dragen als het voor 100% zeker lab-leer is? Heb je nog je bedenkingen, zitten er randvoorwaarden aan het dragen van leer of blijf je morele/ethische bezwaren houden? Ik hoor graag je mening hierover, graag onderbouwd!

Share