Eens in de zoveel tijd loop ik een soort van spontaan een kringloopwinkel in Almere binnen. Wij hebben hier een hele grote, De Kringloper. Deze is verdeeld over maar liefst drie verdiepingen. Het grootste deel van mijn boeken die ik tijdens mijn studies Nederlands en godsdienst/filosofie nodig had, kwamen hier vandaan. Scheelde bakken met geld.

Zo ook gisteren. Ik wilde een herengiletje hebben, want degene die ik al had, heb ik afgelopen week na een training in De Librije laten liggen. Giletjes en evt. jassen zijn de enige kleren die ik evt wel tweedehands wil aanschaffen. Ze worden niet rechtstreeks op de huid gedragen, dus dat durf ik nog wel aan. Laarzen en ondergoed of T-shirt tweedehands? Never! Maar goed, deze keer ben ik niet naar De Kringloper geweest, deze is me in de loop der jaren té commercieel, en dus té duur, geworden. Er was een andere kringloopwinkel bijgekomen in Almere, dus die werd deze keer met een bezoek vereerd. Een heerlijke rommel bleek het er te zijn, precies wat je van een dergelijke zaak mag verwachten.

Boek
Na een rondje op de beneden- en bovenetage belandde ik uiteindelijk en vanzelfsprekend bij de boeken. Het waren er niet zoveel, in ieder geval niet vergelijkbaar met de boekenafdeling bij De Kringloper, maar toch. Mijn oog viel onmiddellijk op een kookboek met de naam ‘Indian Delights’. Nou heb ik  al heel veel (te veel) kookboeken en het moet wel een heel speciale zijn, wil ik er nog eentje aanschaffen.

Voordeeltjes
Deze bleek er een van het speciale soort te zijn: de Indiase keuken staat bekend om haar vega gerechten die heel makkelijk te veganizen zijn. Panir bijvoorbeeld, de Indiase kaas, is praktisch smakeloos en kun je met gemak weglaten; room is te vervangen door soja- of haverroom en yoghurt door kokosyoghurt of iets soortgelijks. Simpel. Dat was voordeeltje 1 dus.

Voordeeltje 2 was dat het boek al uit 1961 dateert. Tenminste: deze niet, dit was een herdruk, maar de eerste uitgave wel. Maar zowel de tekst als de foto’s bleken ongewijzigd. Old skool food photography: om van te smullen. Verder veel foto’s in een soort uitgebleekt sepiagrijsbruin: je hebt er verder geen donder aan, want je ziet te weinig om een gerecht te onderscheiden.

Voordeel 3 was de enorme hoeveelheid recepten: alle Indiase klassiekers in verschillende uitvoeringen passeren bij het doorbladeren de revue en daarnaast nog een hele lading gerechten waar ik nog nooit van gehoord heb. Bijna 400 pagina’s Indian Delights dus! En om de feestvreugde helemaal compleet te maken: er staat een apart ‘catering-hoofdstuk’ in. Hoe kook je Dhal voor 200 of Biryani voor maar liefst 800 gasten! Of een heerlijke Carrot Achar (wortelpuree) voor zo’n kleine 500 mensen. Niet dat ik het ooit nodig zal hebben, maar ach…

Tja, en dan de prijs; deze gaf de doorslag. Maar liefst €1,95 moest het boek opbrengen. Jawel, één euro en vijfennegentig hele centen. Geen boek dus om te laten liggen. Waarvan akte.

Delen
En omdat ik zoveel mazzel heb, vind ik dat ik af en toe een recept uit het boek mag delen met jullie. Deze keer een simpel receptje van een specerijenmengsel. Een perfect Indiaas gerecht valt en staat namelijk met de voor India zo onontbeerlijke  kruiden- en  specerijenmelanges. Daarom deze keer een origineel recept van Gharum Masala (Garam Massala), de perfecte basis van dhals en andere geurende gerechten. Wil je ook nog eens een ander mengsel uitproberen? Een minstens zo lekkere, traditionele  kerriemelange vind je  hier.

Titel: Indian Delights
Auteur: Zuleikha Mayat
Isbn: 0 620 05688 6

Share

Garam Massala kruidenmengsel

By Helena Published: September 7, 2013

  • Cost:

Het authentieke recept van dit originele specerijenmengsel uit India: Gharum Masala.

Ingredients

Instructions

  1. Meng alle poeders goed door elkaar in een vuurvaste schaal en zet deze in een voorverwarmde oven.
  2. Haal, wanneer de kruiden bruin zijn en aromatisch geuren, de schaal uit de oven en laat afkoelen.
  3. Wanneer afgekoeld, het mengsel bewaren in een goed afgesloten glazen potje/flesje. Gebruik in curry's ongeveer 10 minuten voor het serveren.
  4. N.B.: een echte kok gebruikt 'hele' specerijen, roostert deze in de oven en maalt ze dan pas fijn. Gewoon, voor nog meer smaak!

WordPress Recipe Plugin by ReciPress