Enige tijd geleden berichten wij op Veganista dat de eerste hamburger uit kweekvlees bijna een feit was.

Cultured-Beef-08_600Wel, vandaag, maandag 5 augustus 2013, was het zover: in Londen werd de eerste burger voorgesteld aan een internationaal publiek. Niet minder dan 200 journalisten en academici waren bij het event aanwezig.

De burger werd gemaakt uit kweekvlees, gekweekt uit stamcellen van een koe. In het artikel “Kweek je vleesje hebben we het uitvoerig gehad over dit mogelijke vlees van de toekomst. Het heeft een aantal ontegensprekelijke voordelen (zeer lage ecologische voetafdruk en grote vermindering van de veestapel en dus dierenleed bijvoorbeeld) maar uiteraard ook nadelen (zeer prijzig, omstreden stamcellentechniek enz.).

Het “vlees” werd dan aangevuld met een beetje eiwit, broodkruimels en een wat zout. Rodebietensap en saffraan zorgden ervoor dat de burger er ook echt vlezig uit zag.

Richard McGeown (van het Couch’s Great House Restaurant in Cornwall) was de kok van dienst.

Benieuwd naar het verdict van de jury bestaande uit culinair journalist Josh Schonwald en voedingsspecialiste Hanni Rützle ?  Klik dan hier voor een beeldverslag.

De meningen bij het Veganista-team zijn nogal verdeeld (en dat is maar goed ook!).  We volgen deze evolutie dan ook op de voet. Maar of we nu gematigd voor zijn, of juist absoluut tegen, over één ding zijn we allemaal wel eens: méér creativiteit en méér groenten in de keuken zijn een must. En daar zal deze kweekvleeshamburger niets aan veranderen.

 

Share