Een van de enige dingen die ik echt miste toen ik vegan werd, was de smaak van kaas. Parmezaanse over de pasta, smeerkaas op mijn brood, een blokje oude kaas met mosterd. Pizza was gewoon niet meer dezelfde zonder die pittige bite. En ik bleek niet de enige die hier moeite mee had.

Na wat surfen op het internet kwam ik in veel gerechten, vooral Italiaanse, het ingrediënt ‘nutritional yeast’ tegen. Ik had er nog nooit van gehoord en na wat verder speuren kwam ik erachter dat dit product in Nederland wordt verkocht onder de naam ‘edelgist’ en veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. Maar wat is nu precies edelgist, waarom zou je het gebruiken en in welke gerechten kun je het nu eigenlijk toepassen?

Eencellig
Edelgist wordt gemaakt van een eencellig (niet-dierlijk) organisme met de wetenschappelijke naam Saccharomyces Cerevisiae, en groeit onder meer op melasse, een stroperig bijproduct van suiker. De gist voedt zich dus met deze melasse. Wanneer deze uitgegroeid is, wordt het na verhitting gedroogd en blijven er wit/geelachtige vlokjes over: de edelgistvlokken. Ik moest zelf onmiddellijk aan de TetraMin visvoervlokken denken  die mijn vader vroeger in zijn aquarium strooide. Maar ja, dat is het gelukkig dus niet.

Supergezond
Op de verpakking van Natufood Edelgistvlokken (verkrijgbaar bij natuurwinkels) staat vermeld dat het spul goed is voor huid en haar en dat het vol zit met vitamine B. En dat klopt inderdaad. De vlokken zijn rijk aan vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Vitamine B ter aanvulling op je voeding, kan een goede invloed hebben op je zenuwstelsel, gezichtsvermogen, stofwisseling, hormoonproductie en algehele weerstand. Vitamine B2 staat er vooral om bekend dat het goed is voor huid, haar en nagels. Verder is het product enorm rijk aan eiwitten, dus zeker voor veganisten is dit een welkome innamebron. Er is wel een kleine maar: als je optimaal de voedingswaarden wil benutten, is het beter om de edelgist niet te verhitten. Maar laat dit je niet weerhouden om de gistvlokken in je gerechten te gebruiken.

Edelgist

Noot 1: Omdat de gist inactief is, is deze geschikt binnen een candida-vrij dieet.
Noot 2: Ondanks wat vaak gedacht wordt, bevat edelgist géén B12. Sommige producenten voegen deze vitamine echter wel toe. Kijk daarvoor op de verpakking.

En wat nu?
Edelgist heeft een lichtpittige, kazerige smaak en wordt om die reden ook vaak gebruikt in Italiaanse (vegan) gerechten zoals in kaas- of bechamelsauzen over de lasagne. Maar hoe kun je het nog meer gebruiken?

Koud
– over salades
– als extra topping op je broodbeleg
– als strooi’kaas’ over je pasta, chili of groente zoals ratatouille
– als zelfgemaakte parmezaanse kaas
– door de pesto
– op je popcorn: beetje olie, edelgist en evt. komijnpoeder over je popcorn en goed schudden.

Warm
– door de bechamelsaus
– door cheesy sauzen
– door eivrije omeletten of scrambled tofu
– door de risotto
– als kaaslaagje (gemengd met broodkruim) over ovenschotels
– door spinazie/notenvuling voor tortellini
– als bindmiddel om bijv. je burger bij elkaar te houden
– als bindmiddel in sauzen
– in je zelfgemaakte jus (zie receptje hieronder)

Jus

  • 1/2 cup edelgistvlokken
  • 1/4 cup speltmeel
  • 1/3 cup olie
  • 1 1/2 cups water
  • 2 tot 3 el sojasaus
  • 3/4 tl zeezout
  • 1/8 tl versgemalen peper

Bereiding:
-Doe in een pan de edelgistvlokken en de meel en bak ze totdat het begint te ruiken. Continu roeren!
-Voeg olie toe en roer tot hetmengsel gaat bubbelen en goudbruin wordt.
-Voeg water toe en blijf roeren tot de jus dikker wordt.

Wil je meer informatie over de voedingswaarden van Natufood Edelgistvlokken, check dan deze link.

Share