Als kind, en da’s lang geleden, kregen we heel af en toe kip! Echte gegrilde kip. Zo’n kip waar een soort speer vanaf kont tot nek doorheen werd gestoken en welke vervolgens in de gasoven al draaiend rondom knapperig werd gegaard. Mijn vader sneed  daarna, zoals een echt gezinshoofd dat toen nog deed, het bruingeblakerde beest met een groot mes doormidden. Toen deed het me nog niet zoveel; ik zat met spanning te wachten hoeveel kipfilet ik kreeg. Kipfilet ja, de rest vond ik niet te vreten.

Luxe
Kip was in die dagen nog een luxe. Zo’n gerecht dat je heel af en toe eens kreeg op zondagmiddag, toen het als Hollands gezin vrij normaal was dat de warme maaltijd tussen de middag werd genuttigd. Tegenwoordig echter is kip niet meer zo exclusief. Wat heet, het arme beest is een van de meest genuttigde dieren in ons land. Kip kun je overal krijgen: op de hoek bij de KFC, de Mac, in de winkel verstopt in allerlei producten: kip is volksvoer geworden! Voor de kip zelf niet zo prettig: hoe meer vraag, hoe meer misstanden er ontstaan.  In enorme schuren worden de op en in elkaar gepropte beestjes in max. 6 weken opgefokt tot een bijna verpakkingsklaar product. Er ligt nog net geen geel foam bakje onder. Je kunt je voorstellen dat de verdiensten voor de industrie zwaarder wegen dan ethische overwegingen, dus erbarmelijke omstandigheden zijn in deze tak van industrie vrij normaal. Chicken is business!

National Chicken Wings Day
Zoals ik al eerder zei, at ik, voordat ik me bewust werd van de misstanden en gruwelijkheden in de dierenindustrie, alleen de filet van de kip. Mijn zusje daarentegen gebruikte alles van het beestje: ze schraapte desnoods de ruggengraat af met haar tanden als er maar niets bleef zitten. Gruwelijk vond ik dat. En nog steeds overigens. Ook de kippenpoten met daaromheen zo’n knarsend  semi-transparant stuk kraakbeen werden tot glimmens toe afgelikt zoals ook de vleugeltjes. Chicken Wings op z’n Amerikaans. Een immens populair stukje kip voor in stoofgerechten en op de barbecue. Geglaceerd, gemarineerd of gewoon ‘puur’: Amerikanen zijn er dol op. Daarom hebben ze 29 juli als Chicken Wings Day uitgeroepen. Sinds 1977, het jaar dat bleek dat de kippenvleugel zo ongeveer uitgegroeid was tot een nationaal gerecht in Buffalo, wordt deze dag elk jaar weer ‘gevierd’ met nationale en internationale chickenwing-gerechten en de daarbij horende recepten om thuis ook eens lekker aan de slag te gaan. Weer een feestje erbij dus. Helaas niet voor de speciaal voor die dag massaal omgebrachte kippen, maar dat dan maar terzijde.

National Lasagna Day
Gelukkig is er op dezelfde dag nog een nationaal feestje in Amerika: de Lasagna Day. En kijk, daar kunnen we wat mee. Is een kippenvleugel niet makkelijk te veganiseren (waarom zou je ook in hemelsnaam?), een lasagna is dat wel. Zonder kaas dus maar met dezelfde heerlijke smaak. Minder vet en stukken gezonder, voor zowel mens als dier. Alhoewel ik vermoed dat de gemiddelde Italiaanse chauvinist zijn armen misprijzend de lucht in zal steken en wanhopig zal schreien: ‘Mama Mia, hanno ucciso la nostra lasagna!’

Share

Vegan Lasagna

By Helena Published: July 30, 2013

 • Yield: 4 Servings
 • Prep: 1 hr 10 mins
 • Cook: 40 mins
 • Ready In: 1 hr 50 mins

Een heerlijke, plantaardige lasagna voor op National Lasagna Day of andere dagen!

Ingredients

Instructions

 1. Tomaten, paprika, bosui, courgette, knoflook en rode peper in wat olie bakken tot het bijna gaar is.
 2. Potje sugo over zelfgemaakte tomatensaus toevoegen en even lekker laten sudderen.
 3. Daarna linzen erbij. Naar smaak bouillonpoeder, zout en peper toevoegen en even zachtjes laten pruttelen.
 4. Ovenschaal invetten met wat olie. Helft van tomatenmengsel over de bodem verdelen en met 3 lasagnavellen bedekken.
 5. De helft van de aubergine op de vellen leggen en daarna de helft van de snijbiet.
 6. Weer 3 lasagnavellen erop leggen en even goed aandrukken.
 7. Andere helft van het tomatenmengsel en nog een laag van drie lasagnavellen erop. Tot slot nog een laag snijbiet en daarop aubergine.
 8. Oven voorverwamen op 200 graden (hetelucht).
 9. In een steelpan de margarine laten smelten en 1-2 el bloem toevoegen en zacht laten garen. Dan in kleine scheutjes de sojamelk toevoegen en blijven roeren met een garde tot een gladde saus ontstaat.
 10. Daarna 2 el gistvlokken erbij en een snufje knoflookpoeder. Tot slot een snuf nootmuskaat erbij. Even proeven en evt. nog een el gistvlokken erbij.
 11. De bechamelsaus over de lasagna gieten tot alles bedekt is. De schaal 35-40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress