De vegans onder ons weten het zeker: een plantaardig leven is gezond(er), verlaagt de kans op vervelende (welvaarts)ziekten en beschadigt het milieu aanzienlijk minder. Hoeveel minder kun je zien in een artikel over de ‘Carbon Footprint’ waarin vijf diëten met elkaar vergeleken worden: dat van de menselijke vleeseter tot de veganist.

Met de ‘Carbon footprint’ wordt de voetafdruk (ook wel mondiale of ecologische voetafdruk) bedoeld; de ruimte die we per persoon innemen op aarde. Deze ruimte wordt berekend op basis van jouw levensstijl. Alles wat je consumeert kost namelijk ruimte. Eten en drinken neemt bijvoorbeeld ruimte in beslag, omdat het verbouwd en vervoerd moet worden. Maar ook papiergebruik (denk aan bomenkap) en energieverbruik (CO2 uitstoot) kosten veel ruimte. *bron: voetafdruk.nl

CarbonFoodprint

Wat betreft de voedselconsumptie en deze ecologische voetafdruk laten de meeste studies zien hoeveel impact een veestapel ‘an sich’ heeft op het milieu. Dit onderzoek laat daarentegen juist zien hoeveel impact het eetgedrag van de mens (onderverdeeld in vijf categorieën) heeft op het milieu. In dit specifieke geval: wat is de de impact van vlees, de ‘foodprint’ dus, per individu? Een andere insteek dus, maar eentje die wel meer aanspreekt, bijna persoonlijker is. Bij elk dieet in dit onderzoek is overigens alleen gekeken naar de uitstoot die gerelateerd is aan de voedselvoorziening. De uitstoot die gepaard gaat met voedseltransporten, opslag of het bereiden van voedsel is erbuiten gelaten.

Een van de conclusies van het onderzoek is, hoe verrassend, dat de consumptie van rood vlees, lamsvlees en kaas de meest ‘vervuilende’ zijn maar ook zuivel, niet-seizoensgebonden fruit/groenten en andere vleessoorten ook een behoorlijke voetafdruk achterlaten. Tja, vertel eens wat nieuws…

Het hele artikel (Engelstalig) kun je hier vinden incl. diagrammen ter verduidelijking.
Wil je zelf aan de gang met het berekenen van je eigen footprint (algemeen), dan kan dat op de website van Voetafdruk. De mijne bleek laag: 3.25 (kan lager als ik nu eindelijk eens een sticker op mijn brievenbus plak) terwijl het gemiddelde ligt op 5.31 ha. Volgens hen in ieder geval iets om tijdens de koffie over op te scheppen. En dat doe ik dan ook maar wat graag.

 

 

Share