Afgelopen woensdag 16 oktober 2013, heb ik de allereerste ‘Vegan BioBudget-kookworkshop’ gegeven in Almere. En dat bleek een groot succes: 14 enthousiaste deelnemers stonden vol passie te koken. Op twee vegetariërs na waren allen vleeseters maar dat maakte de kookdrift niet minder. Onderaan deze post vind je een impressie van de avond.

Waar vleeseters en vegans elkaar treffen, is er altijd vragenrondje. Zo ook deze keer. Maar één vraag verraste me: in plaats van de eeuwige ‘Maar hoe kom je dan aan je proteïne?’ en ‘Eet je ook geen eieren dan? Maar daar worden toch geen dieren voor gedood?’ kwam nu totaal onverwacht de vraag: ‘Mis je geen bacon?’ Huh? Bacon? Ik was even stil. ‘Bacon, je bedoelt die lappen uitgebakken spek?’ ‘Ja’, antwoordde de vragensteller, ‘Zo lekker op een hamburger of bij de uitsmijter! Ik zou niet zonder kunnen!’

Die laatste zin heb ik niet bediscussieerd, dat is mijn taak niet tijdens een workshop; ik heb wel gezegd dat ik inderdaad geen bacon miste. Ook de hamburger niet en stiekem de eieren soms wel. Ik vertelde dat ik uitgebakken vetspekjes vroeger bij uitzondering wel eens at en ik dat niet per se vies vond, maar een lapje bacon? Nee, dat was sowieso nooit mijn ding.

Toch werd ik wel nieuwsgierig: hoe zou je nu een lap bacon kunnen vervangen? Dus helemaal vegan? Het schijnt te kunnen en alhoewel ik de behoefte hiertoe niet voel, ben ik wel heel nieuwsgierig wat anderen vinden van deze aubergine-bacon mét echte rooksmaak (hier te bestellen) die ik vond op de website van Ecorazzi. Bacon zonder varkens dus. Laat dus gerust hieronder je ervaring met dit recept of andere vegan bacongerechten achter. Ik ben benieuwd!

Wil je trouwens ook een workshop ‘Vegan BioBudget volgen? Houd dan de website www.veganista.nl in de gaten! Eerdaags zijn nieuwe data bekend!

Collage Workshop

 

Share

Aubergine-bacon

By Helena Published: October 20, 2013

  • Yield: 8-10 stuks

Afgelopen woensdag 16 oktober 2013, heb ik de allereerste 'Vegan BioBudget-kookworkshop' gegeven in Almere. En dat bleek een groot …

Ingredients

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte, in dunne plakjes. Gebruik evt. een mandoline om het werk gemakkelijker te maken.
  2. Meng de sojasaus, bruine suiker, cayennepeper, vloeibare rook en de maplesiroop. Zet opzij.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer deze ruim in met olijfolie. Leg de plakken aubergine op de bakplaat en haal ze even door de olie. Bak de aubergine gedurende 8-10 minuten of totdat de aubergine bruin begint te worden.
  4. Haal de plakken uit de oven en bestrijk beide zijden van de aubergine met de sojasaus en het kruidenmengsel. Bak nog eens 4-5 minuten. Zorg ervoor dat ze niet verbranden en/of te hard worden. Ze worden wel donkerder vanwege het sojasausmengsel.
  5. Leg ze opzij om af te koelen en buig ze als je wiltin een vorm die vergelijkbaar is met die van spek. Te gebruiken in salades, op sandwiches maar ook op een vegan burger.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress